Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Στους δρόμους τη Δευτέρα οι αγρότες



Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με απόφαση...
...της Συντονιστικής Επιτροπής των συλλόγων τους, που συνεδρίασε έπειτα από τη συνάντηση που είχε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η μορφή των κινητοποιήσεων των αγροτών δεν έγινε γνωστή, καθώς οι εκπρόσωποί τους αρνήθηκαν να απαντήσουν, όταν δέχτηκαν σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους. Αν και παραδέχτηκαν ότι η ηγεσία του υπουργείου δείχνει να κατανοεί τα αιτήματά τους, χαρακτήρισαν ως «άκαρπη» τη συνάντηση με το υπουργείο.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των αγροτών οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς ζητούν αυτές να καταβάλλονται στο σύνολό τους μέσα από μια αποτελεσματική διαδικασία εκτίμησης των ζημιών. Οι αγρότες επίσης, ζητούν να προχωρήσει το θέμα του Μητρώου Αγροτών, αλλά και να ληφθεί απόφαση για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο
Άκαιρες, άδικες και αψυχολόγητες, ιδίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, χαρακτήρισε τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.

Προειδοποίησε ότι θεωρεί αδιανόητο να επαναληφθούν φέτος «φολκλορικές σκηνές», όπως οι περσινές, όταν οι παραγωγοί έφτασαν να συζητούν με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, προκειμένου να ανοίξουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου είχαν στήσει μπλόκα.

Κατά τον κ.Σκανδαλίδη, οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει το «χωροφύλακα» των αγροτών.
Ωστόσο, προσέθεσε, θεωρεί άδικα τα αιτήματά τους για αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στο 15% (ενώ έχει ήδη αυξηθεί στο 11% από 7%, παρά την κρίση), χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου («αφορολόγητο πετρέλαιο δεν υπάρχει πουθενά», αν και δεν αποκλείεται -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η καθιέρωση «αγροτικού πετρελαίου») και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ («το κράτος πληρώνει ήδη περισσότερα από όσα παίρνει ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών»).
PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...