Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

“Τα κινητά θα γίνουν γρήγορα σαν τους υπολογιστές!”

Τέσσερις γκουρού της υψηλής τεχνολογίας την ίδια στιγμή, πάνω στην ίδια σκηνή δεν μπορεί παρά να αποτελούν το καλύτερο πρωινό για όσους διψούν για λίγες σταγόνες εξελίξεων. Το αφεντικό της Cisco, John Chambers, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intel, Paul Otellini, ο αιρετικός Ιάπωνας της Softbank (πρώην Vodafone Japan), Masayoshi Son και η σιδηρά κυρία του διαδικτύου, η πάντα δυναμική και γοητευτική Carol Bartz της Yahoo! σκιαγράφησαν το πως διαμορφώνεται το περιβάλλον των υπολογιστών και των επικοινωνιών, ερχόμενοι σε απόλυτη συμφωνία ότι το μέλλον ανήκει στις φορητές συσκευές.

Επαναλαμβανόμενο, αλλά άκρως εντυπωσιακό όταν κάποιος έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το εύρος των υπηρεσιών που σε λίγα χρόνια θα περνάνε κυριολεκτικά από το χέρι μας.



“Σε πολύ λίγα χρόνια οι επεξεργαστές των φορητών συσκευών θα είναι το ισχυροί και γρήγοροι όπως των υπολογιστών”, διαβεβαίωσε το ακροατήριο του συνεδρίου στη Βαρκελώνη ο καθ' ύλην αρμόδιος Paul Otellini της Intel, με τον πάντα ετοιμόλογο Masayoshi Son να συμπληρώνει ότι ενώ η ταχύτητα των επεξεργαστών και της μετάδοσης δεδομένων αυξήθηκε ένα εκατομμύριο φορές στη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, το ίδιο αναμένεται να συμβεί μέσα στα επόμενα μόλις δέκα.

Εντούτοις, όπως παρατήρησε ο Ιάπωνας, αν και η κίνηση δεδομένων μέσω των ασύρματων δικτύων θα έχει αυξηθεί 30 φορές μέχρι το 2015, ο τζίρος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα έχει παραμείνει σταθερός, γεγονός που θα κάνει την αγορά να στραφεί σε νέες πηγές εσόδων.

Πάνε όλοι στα smartphones

Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι το 85% των νέων χρηστών τους τελευταίους δυο μήνες στην Ιαπωνία επιλέγει ως πρώτη συσκευή κάποιο smartphone, ενώ ταχύτατη είναι και η διείσδυση της τηλεοπτικής μετάδοσης μέσω διαδικτύου, κυρίως στο νεανικό κοινό. Θυγατρική της Softbank με πλατφόρμα μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου έχει εγγράψει εκατό χιλιάδες συνδρομητές, καθένας από τους οποίους ξοδεύει καθημερινά κατά μέσο όρο 2 ώρες και 33 λεπτά σε απευθείας σύνδεση.

“Το περιεχόμενο οδηγεί τις εξελίξεις”, παρατήρησε η Carol Bartz, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή παρέχεται μέσα σε ένα “θορυβώδες” περιβάλλον για τον χρήστη. “Η παραμετροποίηση σύμφωνα με τις επιλογές του είναι η σημαντικότερη υπηρεσία”, είπε η CEO της Yahoo!, που αντέτεινε ότι το facebook δεν είναι η μοναδική πηγή κατανόησης και καταγραφής της συμπεριφοράς και των συνηθειών κάθε χρήστη.

Ο επιβλητικός  John Chambers χαρακτήρισε ανθρώπινο δικαίωμα τη δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία, ενώ και οι τέσσερις συμφώνησαν ότι αν και ο αριθμός των χρηστών είναι πεπερασμένος, δεν ισχύει το ίδιο για τις μηχανές που πολύ σύντομα θα επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πρώτο και μάλλον πλέον εμπορικό παράδειγμα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με πολλές νέες τεχνολογίες, τα αυτοκίνητα και η υποχρεωτική σε λίγα χρόνια δικτύωση τους για λόγους ασφάλειας. Τα δεδομένα από την κίνησή τους θα μεταδίδονται και θα επεξεργάζονται, για την προβολή της πραγματικής κατάστασης στις λεωφόρους του αύριο, τον έλεγχο των ατυχημάτων και την άμεση παροχή βοήθειας, μέχρι τη μελλοντική αυτοματοποίηση των αυτοκινητοδρόμων.

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...