Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ραδιενεργός εφιάλτης! Το δυστύχημα της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας!- Μια ώρα μετά ενημερώθηκε ο ιάπωνας πρωθυπουργός για την έκρηξη στον αντιδραστήρα!
- Το περιστατικό μετέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo
- Οι μετρητές ραδιενέργειας βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο - Tα μηνύματα πανικού στο Ιντερνετ
- 7 πυρηνικούς αντιδραστήρες κλείνει η Γερμανία!

Μπορεί η φωτιά να έσβησε στο πυρηνικό αντιδραστήρα, μπορεί να φύσηξε άνεμος στέλνοντας τη ραδιενέργεια σε ΜΗ κατοικημένες περιοχές όμως η πληροφορία που αναμεταδίδει το BBC και δόθηκε στην δημοσιότητα από δημοσιογράφο του ιαπωνικού πρακτορείου Kyodo προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία.

'Οπως τον άκουσε να λέει σε συνάντηση με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Ναότο Καν είπε χαρακτηριστικά: "Η τηλεόραση μετέδωσε την είδηση για μια νέα έκρηξη. Ομως το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είχε ενημερωθεί για τουλάχιστον 1 ώρα!" Και πρόσθεσε: "Τι στο διάολο γίνεται;"

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Καν για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά την πυρηνική κρίση.

Το χρονικό της τελευταίας έκρηξης

Η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα έσβησε λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος. Το περιστατικό προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, σπέρνοντας τον πανικό στην Ιαπωνία.
Αρκετές ώρες αργότερα, ο Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε οτι, χάρη στους ανέμους, το ραδιενεργό νέφος δεν κατευθύνεται πλέον προς το Τόκιο αλλά έφυγε στον ωκεανό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό της Ιαπωνίας ή άλλων ασιατικών χωρών αλλά προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν πάλι το νέφος πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.
"Αυξημένη ακτινοβολία, όπως αυτή που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ ή στους ιάπωνες εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, δεν είναι πιθανόν να προσβάλει τον πληθυσμό", δήλωσε ο Λαμ τσινγκ-Γουάν, καθηγητής Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι εκρήξεις είναι πιθανόν να εκθέσουν τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα σε ακτινοβολία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίκου του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ότι "υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό'.
Συνολικά σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Οι πιο πρόσφατες ήταν οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο.2 και Νο.4.

Υπάρχει πιθανότητα διαρροής από το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο. 4, που καλύπτει τις ράβδους του πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάρεϊ Τζένεξ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον σε πιθανή φθορά σε τμήμα του πυρήνα του αντιδραστήρα που είναι γνωστό ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και παγιδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του καισίου, του ιωδίου και του στροντίου στο νερό του αντιδραστήρα.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η μορφή της βλάβης και των επιπτώσεών της στην ακεραιότητα του ατσάλινου κελύφους που καλύπτει την καρδιά του αντιδραστήρα.

Ο Μάρεϊ Τζένεξ δήλωσε ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, της μόνης χώρας που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση, είναι χειρότερη από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979.
Το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.

ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Στο Διαδίκτυο σήμερα το κυρίαρχο μήνυμα από την Ιαπωνία είναι ένα: είμαστε τρομοκρατημένοι εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα· και θέλουμε απελπισμένα να φύγουμε.

Οι πληροφορίες ότι ραδιενέργεια, έστω χαμηλού επιπέδου, κατευθύνεται προς το Τόκιο προκάλεσε πανικό σε πολλούς χρήστες δημοφιλών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, παρότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε να υπάρξει ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι η ραδιενέργεια απέχει πολύ από τα επίπεδα κινδύνου.

"Σας παρακαλώ μαζέψτε την οικογένειά σας, σημαντικά έγγραφα, τα οικογενειακά σας κειμήλια και φύγετε", έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. "Πηγαίνετε νότια, πηγαίνετε στην Ταϊβάν, στην Αυστραλία αν μπορείτε. Εάν δεν έχετε την δυνατότητα να εγκαταλείψετε την Ιαπωνία, πηγαίνετε όσο πιο μακριά νοτιοδυτικά στη χώρα μπορείτε. Αυξήστε όσο είναι δυνατόν την απόσταση ανάμεσα στην πληγείσα περιοχή και αυτή όπου θα μετεγκασταθείτε προσωρινά".

"Έχω τρεις κούτες με νερά, γεμάτη δεξαμενή καυσίμου. Γέμισα την μπανιέρα με νερό για να ρίχνω στην τουαλέτα, να κάνω μπάνιο κ.λπ., αν το νερό διακοπεί", έγραψε άλλος χρήστης στο Twitter.
"Η κατάσταση στα πυρηνικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα γίνεται όλο και χειρότερη, και φοβάμαι πάρα πολύ. Τώρα πάω να κάνω ψώνια μαζί με το άρρωστο παιδί μου, κι άλλο νερό και άλλες προμήθειες", έγραψε ένα χρήστης στο Facebook.

Ιάπωνες και ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα, με τον αριθμό των επιβατών που περιμένουν πτήσεις στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο στο Τόκιο, το Ναρίτα, να αυξάνεται. Πολυεθνικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν εκτός Ιαπωνικής πρωτεύουσας.
"Ευτυχώς κατάφερα να βρω μια θέση σε μια πτήση για την Οκινάουα σήμερα. Παίρνω την πτήση 2000 από το Χανέντα [στο Τόκιο]", έγραψε ένας χρήστης στο mixi, έναν Ιαπωνικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. "Όσοι μείνετε, προσέχετε να μην πέσει επάνω σας καμιά βροχή".

Η είδηση ότι η εταιρία η οποία διαχειρίζεται τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα, η Tepco, απέσυρε εκατοντάδες εργαζομένους της από αυτά κλιμάκωσε τους φόβους.
Πολλοί επέκριναν το χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν παρέχει επαρκή πληροφόρηση για τα γεγονότα.

Μεγάλο μέρος των μηνυμάτων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης (social media) επικεντρώνονται στον έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιεύονται σε ιστοτόπους, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με άλλους τρόπους, με πολίτες να ανταλλάσσουν πληροφόρηση για χώρους όπου μπορούν να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή, να βρουν τρόφιμα κ.λπ.--γεγονός που αντανακλά την δυσπιστία των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.

"Μην πιστεύετε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι ασφαλή--φύγετε από την Ιαπωνία τώρα", έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.
Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.
Επίσης, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Η υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει 100.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν τον πληθυσμό στις περιοχές που έχουν πληγεία από το τσουνάμι, ενώ περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια.
Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας οδήγησαν το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να απομακρύνει προσωρινά πλοία του ενώ οι αποστολές διεθνών οργανισμών αρωγής παραμένουν εκτός των επικίνδυνων ζωνών.

«Αυτές οι εξελίξεις θα καταστήσουν ασφαλώς πιο δύσκολη την επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός έχει αναπτύξει 90 ιατρικές ομάδες που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια σε 430.000 κατοίκους απομονωμένων περιοχών.

Την ίδια ώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...