Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Eurovision: Ψευτοκουλτούρα, μιζέρια, χαμένα έσοδα και αίγλη για την ΕΡΤ


  Tο χθεσινό θλιβερό θέαμα του ελληνικού τελικού της Εurovision, αποπνέει μιζέρια και μικρότητα. Αν λόγω οικονομικής κρίσης η κρατική τηλεόραση επέλεγε μια φθηνή παραγωγή κανείς δε θα είχε να πει το παραμικρό.

  Όμως η παραγωγή μόνο φθηνή δεν ήταν. Ισως να ήταν φθηνότερη από την προκλητική σπατάλη περασμένων ετών. Όμως τα διέθετε όλα. Και τα πλήρωσε. Το ζήτημα είναι πως τα αξιοποίησε. Και κυρίως πως αντιλαμβάνεται τη Εurovision συνολικά. Ένα δικό της προιόν, ένα δικό της περιουσιακό στοιχείο.

  Τις απαντήσεις τις έδωσε η παρουσιάστρια της βραδιάς Λ. Αρώνη. "Ας βάλουμε τη Γιουροβίζιον στην πραγματική της διάσταση!", είπε. Δηλαδή ας τη "χαμηλώσουμε" λίγο. Τέτοια υποτίμηση! Γιατί άραγε; Αν η ΕΡΤ δεν τη θέλει ας τη δώσει αλλού ή ας μη την κάνει.

  Η Γιουροβίζιον είναι ένα πανευρωπαικό πανηγύρι. Από αυτά τα τόσο σπάνια που έχουμε ανάγκη για να ξεφύγουμε έστω και λίγο από τη μιζέρια που μας έχουν βουλιάξει.

  Διασκέδαση είναι. Δεν είναι ψυχαγωγία .Αλλά ποιος μπορεί τέτοιους καιρούς να υποτιμά τη διασκέδαση; Και για  επιτελέσει το ρόλο της πρέπει οι συντελεστές της, να την πιστεύουν. Να την υπερτιμούν και όχι να την υποτιμούν.

  Είναι χαρακτηριστικός ο επίλογος της παρουσιάστριας στο κλείσιμο της βραδιάς. "Δε δώσαμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής", είπε με ενοχή.

  Μα κ. Αρώνη, Γιουροβίζιον σας ανέθεσαν να παρουσιάσετε. Ένα νεανικό διαγωνισμό τραγουδιού. Όχι λογοτεχνική βραδιά, όχι φιλοσοφική εκδήλωση. Και δε μπήκατε ποτέ σε αυτό το concept. Γιατί δε σας ταιριάζει. Κι αυτό δεν είναι κακό. Ούτε και δική σας ευθύνη. Φταίνε αυτοί που σας επέλεξαν. Γιατί ενώ είστε ικανή δεν είστε η κατάλληλη για τη Γιουροβίζιον. Ο διαγωνισμός θέλει κέφι. Θέλει ζωντάνια και πάθος. Κι αυτά τα στοιχεία δεν πέρασαν ούτε έξω από το στούντιο χθες το βράδυ.

  Δεν ήταν, όμως, η παρουσιάστρια το πρόβλημα της χθεσινής βραδιάς. Έπεσε κι αυτή θύμα της αντίληψης με την οποία διοργανώθηκε το event. Κορυφαίο παράδειγμα το ...κοινό. Η ΕΡΤ αποφάσισε να βάλει στην εκδήλωση και κοινό.

  Ξόδεψε τα χρήματα για το στούντιο, το φωτισμό και όλα τα υπόλοιπα, αλλά έβαλε το κοινό σε ένα άλλο στούντιο! Δεν έβλεπε τους τραγουδιστές .Δεν τους χειροκροτούσε.  Δεν  "έφτιαξε" ατμόσφαιρα ούτε για τους διαγωνιζόμενους, ούτε για τους τηλεθεατές. Έβλεπε μια οθόνη. Είναι σαν να πηγαίνεις στο γήπεδο, αλλά σε άλλο να γίνεται το ντέρμπι και σε άλλο να σε βάζουν να κάτσεις! Πραγματικό ανέκδοτο.

  Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η οικονομική ζημιά της κρατικής τηλεόρασης. Γιατί η Γιουροβίζιον αποτελεί πηγή εσόδου. Τόσο οι διαφημίσεις, όσο και τα sms είναι πολύτιμα. Αν -όπως έγινε  χθες- υποβιβάζεις  "στην πραγματική του διάσταση" το όλο γεγονός η τηλεθέαση μειώνεται και τα έσοδα πέφτουν. Αυτά και συνέβησαν χθες.

  Έτσι η ΕΡΤ έχασε και αίγλη και έσοδα. Και όσοι ενδιαφέρονται για τη Γιουροβίζιον ή ήθελαν να περάσουν ευχάριστα κι όχι μίζερα ένα δίωρο απογοητεύτηκαν. Κρίμα.

  Πηγή: Tlife.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...