Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Will Eisner: 94η χρόνια από τη γέννησή του επαναστάτη των κόμικς




Το όνομα του Will Eisner είναι σχεδόν ταυτόσημο με τα comics τα οποία και υπηρέτησε πιστά σε όλη του τη ζωή. Γεννήθηκε σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1917 και προς τιμήν του η google του αφιερώνει το logo της.
Η τέχνη του Will Eisner έφερε την επανάσταση στα κόμικς. Τους έδωσε νέα ώθηση και άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε τα comics. Και όλα αυτά, λόγω της μεγάλης του αγάπης για το Μέσο που γι’ αυτόν ήταν η ζωή του.
Από τη δεκαετία του 1930 βοήθησε τα κόμικς να βρουν το δρόμο τους και τη δεκαετία του 1940  έφερε επανάσταση στις αφηγηματικές σειρές κόμικς με το διάσημο The Spirit.
Αν και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το SPIRIT το έργο του ήταν μεγαλύτερο και άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές δημιουργών! Καθιέρωσε τα comics ως λογοτεχνικό είδος. Άλλαξε το τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι τα comics. Από ευτελή περιοδικά σε graphic novels. Ο δρόμος ήταν δύσκολος για αυτό και καθυστέρησε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αντίστοιχά βραβεία oscar των comics φέρουν το όνομα του!
Η καριέρα του ως cartoonist διήρκησε, συνολικά, σχεδόν εβδομήντα χρόνια και απλώνεται σε οκτώ διαφορετικές δεκαετίες.
Διεκδίκησε και κατέκτησε την καταξίωση του σχεδιαστή κόμικς ως δημιουργού — και όχι πλέον ως απρόσωπου εργάτη
Η άποψη του Eisner για τα comics ήταν ότι μπορεί ο δημιουργός να αφηγηθεί μια ιστορία όπως και σε ένα λογοτεχνικό κείμενο με τη χρήση εικόνων. Την ιδέα αυτή την είχε συλλάβει αρκετά νωρίς αλλά κανένας δεν έδειχνε ενδιαφέρον ούτε πίστευε σ' αυτό. Ίσως και ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να καταφέρει ο Eisner να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Και η αρχή έγινε με το βιβλίο "Συμβόλαιο με το Θεό".
Τα κορυφαία ετήσια βραβεία των κόμικς ονομάζονται προς τιμήν του «Eisners».
Τα πρώτα σχέδιά του δημοσιεύονται  στην εφημερίδα του σχολείου του στο Bronx.
Αναγνωρισμένος ο Will Eisner ως γίγαντας της «sequential art» -όρος που επινόησε ο ίδιος- ήταν ένας εξαιρετικός κομίστας, καλλιτέχνης, αφηγητής και συγγραφέας. Στην πολύχρονη καριέρα του, που κάλυψε όλα τα στάδια ανάπτυξης των κόμικς, άνοιξε νέους δρόμους στην ανάπτυξη της οπτικής αφήγησης και τη γλώσσα των κόμικς και δημιούργησε αμέτρητους χαρακτήρες.
Πέθανε στη Φλόριντα στις 3 Ιανουαρίου 2005 εξαιτίας επιπλοκών στην επέμβαση ανοιχτής καρδίας στην οποία υποβλήθηκε. Ενταφιάστηκε δίπλα στην κόρη του Άλις, που είχε πεθάνει από λευχαιμία μόλις στα 16 της.





madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...